dimarts, 26 de novembre del 2019

12 consells iòguics per gaudir del fred amb salut i alegria

12 consells iòguics per Gaudir del fred amb salut i alegria


Enguany ha arribat el fred sobtadament, sense que el nostre organisme hagi tingut gaire temps per preparar-se. Si afegim el sotrac que ha representat també el canvi d’horari d’estiu a hivern, podem fer-nos una idea del xoc rebut pel nostre cos i la nostra ment.
Des de la pràctica del ioga podem ajudar a l’organisme per adaptar-se als canvis externs de manera saludable i harmònica, sempre que el nostre estil de vida i hàbits quotidians ho acompanyin.
En aquest post t’oferim 12 consells per que passis un bona estació freda i la puguis gaudir. Els 4 primers són consells de salut general, i la resta estan específicament relacionats amb la pràctica de ioga.



SALUT GENERAL

1. Descansa més. 

És important connectar amb els ritmes i necessitats de descans del cos, respectar-los i seguir-los. No té sentit imposar al cos un ritme forçat en pro d’una major productivitat. Si forcem la màquina ni rendirem, esgotarem l’organisme i acabarem malalts. A l’hivern, el nostre cos vol fer com fan la resta dels mamífers: descansar i dormir. Durant la tardor el cos ens demana afluixar poc a poc el ritme, per poder descansar a l’hivern. Sopar d’hora, abaixar el ritme al vespre i anar a dormir abans ens ajudaran a tenir més energia durant el dia. I si cal, fent alguna parada reconfortant durant la jornada, podrem aprofitar més les hores de feina.

2. Menja de temporada. 

Llegums, guisats, estofats, caldos i sopes. El menjar calent reconforta en aquesta època. Plats de cullera sense oblidar que necessitem 3 racions de verdura i fruita al dia. És moment de cítrics, que ens aportaran Vitamina C. Tot i que les amanides i fruita fresca és millor ingerir-les a mig matí o al migdia. També es poden fer compotes i pastissos de fruita. Cal augmentar també la dosi de fruits i fruita seca, ingerint un grapat a diari.


3. Abriga bé el tronc i el cap. 

Normalment el cap és la zona del cos que portem més descoberta a l’hivern, i representa un 10 % de la superfície total del cos. La sensació de fred disminueix molt si l’abrigues també, com les mans o els peus.


4. Mou-te, fes activitats a l’aire lliure i pren el Sol, 

per assegurar-te la teva dosi de vitamina D. Aprofita les hores de llum natural per exposar-te i beneficiar-te de les seves propietats. Però compte si estàs a alta muntanya o en zones nevades.



CONSELLS DIRECTAMENT RELACIONATS AMB LA VIDA IOGUICA

5. Estira bé l’esquena. 

Les postures de flexió endavant com el Gos cara avall, la pinça, Paschimotanasa o halasana ens ajuden a estirar tot el meridià de ronyó, que segons la Medicina Tradicional Xinesa i el Taoisme, és l’òrgan que treballa més a l’hivern. 


6. Mantingues en forma el sistema inmunitari, 

Per això també farem inclinacions laterals, girs i torsions amb postures con el Triangle (Trikonâsana) o la mitja Tosió. Durant la tardor, també és recomanable fer alguna neteja com el sankpraksalana, o exercicis purificadors com udddiyanabandha, nadisodhana o el tratak.


7. Dona’t més temps per estar amb tu mateixa, 

Per respirar llarg i profund i crear el teu propi espai intern. El pranayama és una bona manera de fer-ho. Consulta al teu professora / a quin és el més adequat al teu patró respiratori o les teves necessitats. En general pranayames basats en l’exhalació ens ajudaran a deixar anar tensions innecessàries i a relaxar-nos.


8. Medita més sovint

I si no tens l’hàbit encara, introdueix la meditació en la teva vida. T’ajudarà a connectar amb la quietud interna, centrar la ment i concentrar-te millor. 


9. Recupera energia amb el Ioga Nidra

Si estàs especialment cansada, la practica del Ioga Nidra (Ioga del Son) t’ajudarà a recuperar forces i reequilibrar-te.


10. Pots ser útil les tècniques d’auriculoterapia o digitopuntura. 

Pessigar els punts de la orella que relacionats amb el Triple Recalentador ens ajuda a termoregular-nos millor. Igual que donar copets suaus al mig de l’esternum ens ajuda a activar el sistema inmunitari.


11. Nodreix l’ànima: 

Passa temps de qualitat amb els teus éssers estimats, gaudeix de la cultura i fes allò que t’apassiona i t’eleva. A l’hivern, en la seva quietud i foscor, necessitem encendre la nostra pròpia llum interna per que ens guiï. Per això, estima i deixa’t estimar.


12. I el consell més important: l’actitud ho és tot. 

Perd la por al fred i als refredats. Aquesta mateixa por fa que baixin les nostres defenses i tenim més possibilitats reals de caure malalts. El fred no és el que ens fa refredar-nos, són els virus i agents patògens en un moment en que el sistema inmunitari està baix el que ens posa malalts. Està sobradament demostrat que l’estrès i les seves emocions baixen els sistema inmunitari. 
Així doncs, actitud positiva, surt i gaudeix d’aquesta estació que té tant per oferir-nos.

Mònica Calvo i Àlex Costa
www.tallerdeiogapremia.cat



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada